
Dieta dla zdrowia
Upał, skwar i długie słoneczne dni bardzo wpływają na moją dietę. Zauważyłam, że najchętniej wszystkie posiłki spożywałabym w formie płynnej, a najlepiej by w większości składały się z warzyw i owoców. Moja dieta na co dzień (dieta rozumiana jako sposób żywienia, nie mam rozpisanej na kalorie itd ;)) i tak raczej nie zawiera mięsa, tylko czasem zdarzają się jego śladowe ilości. Staram się też coraz rzadziej “grzeszyć” czekoladowymi batonikami i słodkimi napojami, w zamian za to kupując batony z naturalnych składników i piję wodę z butelki filtrującej. Niestety największą trudnością w zdrowym odżywianiu jest mój słomiany zapał (przez tydzień potrafię gotować zdrowe rzeczy, a przez kolejne dwa “nie znajdę czasu” na zrobienie choć szybkiego obiadu do pracy).
Dziś podzielę się z wami dość nietypowymi książkami- nietypowymi jak na te, które opisuję tu zazwyczaj. Są to książki z przepisami. Kiedyś wydawało mi się, że książki kucharskie, to bezsensowne marnowanie papieru, wszak wszystko szybko i łatwo można znaleźć w internecie. Teraz jednak posiadając nowość od wydawnictwa WAM “Dieta dla zdrowia” zmieniłam zdanie co do sensu posiadania takich książek. Pierwsza rzecz, która mnie zaciekawiła i zachęciła do wnikliwego przejrzenia tych pozycji to składniki podane w przepisach, w większości są to te, którymi żywię się na co dzień, bez zbędnego wymyślania. W wielu przepisach, które szukałam wcześniej poddawałam się po przeczytaniu listy składników i stwierdzeniu, że niewiele z nich posiadam. Dobrym argumentem jest też to, że właśnie teraz można kupić wiele świeżych sezonowych warzyw i owoców- kiedy więc jeść ich najwięcej. Przepisy zawarte w książkach mogą też przekonać do siebie osoby, które stosują rozmaite diety, np. bezmleczną i bezglutenową, gdyż większość przepisów dotyczy typowych dań roślinnych. Przed każdym z rozdziałów znajdziemy krótki wstęp, wiele przepisów opatrzona jest zdjęciami, czasem też możemy znaleźć przy nich “praktyczne porady” i “warto wiedzieć”. Moje oko przykuwały grafiki umieszczone na każdej stronie, nadają one książce indywidualny charakter.
Myślę, że najlepszą recenzją “Diety dla zdrowia” jest to, że gdy wieczorem przeglądałam poszczególne działy od razu notowałam jakie składniki potrzebuję kupić (pomaga w tym planer posiłków na cały tydzień, który możemy wypełnić na ostatnich stronach książki). Kolejnego dnia jeszcze przed pracą zrobiłam zakupy w markecie, a tuż po niej poszłam na pobliską Halę Targową, by kupić świeże owoce i warzywa. Już dzień po przejrzeniu tych książek wśród moich zapasów znalazły się kiszone marchewki, kiszone rzodkiewki, wegańskie lody jagodowo-bananowe oraz ich ulepszona wersja z dodatkiem malin i wiórek kokosowych. Później skorzystałam także z przepisu na kremowe mleko bananowe (“wydojone” z ziaren słonecznika) oraz inne koktajle. Zamierzam sięgać po te książki jak najczęściej, gdyż przepisy w nich zamieszczone są proste, a wykonanie proponowanych tu dań przeważnie zajmuje mało czasu.
Warto dbać o swoje zdrowie, niezależnie od tego w jakim jesteśmy wieku. Robiąc zakupy pamiętajmy też o środowisku- np. kupując tylko to co zdążymy zjeść zanim się popsuje, kupując w ramach możliwości rzeczy polskie i od lokalnych dostawców, a także ograniczając liczbę foliówek, w które pakujemy nasze zakupy. Dieta dla zdrowia, to taka, która dba nie tylko o zdrowie naszego układu trawiennego, ale o wszystko to, co ma wpływ na dobry stan ducha.
linki do książek:
https://wydawnictwowam.pl/prod.dieta-dla-zdrowia.17000.htm?sku=81637
https://wydawnictwowam.pl/prod.dieta-dla-zdrowia.17001.htm?sku=82267

